Smokkelspel

Smokkelspel in VOC-tijdperk:
Spanning en Avontuur

Speel als een smokkelaar uit de VOC-tijd en smokkel authentieke voorwerpen zoals specerijen, koperen en tinnen borden en kannen, kunst en opium van de ene smokkelpost naar de andere. Ontwijk de douane om veel geld te verdienen!

Elke smokkelaar begint met een zilveren munt, maar slimme smokkelaars kunnen hun fortuin snel vergroten.

Ons smokkelspel is ideaal voor een uniek kinderfeestje, waarbij deelnemers urenlang vermaakt kunnen worden. Kies je eigen speelterrein, zoals een groot bos met spannende paadjes, je woonwijk of het stadscentrum.

Met het Cool Kinderfeestje smokkelspel huur je een compleet VOC-thema smokkelspel. De kist bevat alles wat je nodig hebt: instructies, lijsten met aankoopbedragen en boetes, munten, geldbuidels, geldkistjes voor smokkelposten, tassen en petten voor douaniers en veel smokkelwaar.

Huur dit smokkelspel voor 12 deelnemers voor slechts €30. Indien je meer smokkelaars hebt, kun je extra smokkelwaar bijbestellen.

Scholen kunnen het smokkelspel ook huren. We hebben voldoende smokkelwaar voor 80 leerlingen.

Middelbare scholieren beleven veel plezier aan het spelen in het stadscentrum! Sluip van schuilplaats naar schuilplaats en smokkel zoveel mogelijk goederen. Het smokkelspel is ook zeer spannend om in de schemering te spelen!

Deze feestkist kan niet worden bezorgd of verzonden.

“Het smokkelspel is echt leuk. Fijn dat we dat kunnen huren. Snel geregeld via internet en hier in de buurt eenvoudig opgehaald en weggebracht (wageningen).

~Henk

“We hebben voor een kinderfeeest van onze zoon (12 jaar) het smokkelspel gehuurd. Leuk spel, prima uitleg, en de kinderen hebben zich uitstekend vermaakt. We hebben het in het bos gespeeld, met drie posten, en dat was een groot succes.

~Erica

“Goede service, leuk smokkelspel, goede begeleiding, vriendelijke bejegening. En in Wageningen lekker dichtbij.

~Anky

“We deden het smokkelspel. 12-14 kinderen van ca. 12 jaar waren erg enthousiast.
De kist zat vol met mooie spulletjes wat het spel ook extra leuk maakte.

~Henk

“Smokkelspel gehuurd. Super leuke versie, de kinderen (11jr) waren zo enthousiast dat ze baalden dat ‘t spel afgelopen was! Deze houden we in het achterhoofd voor een volgend feestje van de andere kinderen.

~Boer

“Wij hadden gisteren voor het 25 jarig bestaan van onze patiëntenvereniging lasergame en het smokkelspel gehuurd.
Het was prachtig weer dus alles kon buiten gespeeld worden. Lasergamen op een speelplaats van een school was uiteraard een succes voor jong en oud.
Ook het smokkelspel viel in zeer goede aarde. We hadden 2 smokkelposten en 2 douanes. De kinderen en hun ouders moesten de smokkelwaar langs de douane zien te krijgen. Wat een fanatieke en enthousiaste kinderen en ouders heb ik gezien. Ook ik heb genoten. Kortom een topdag, mede dankzij Coolkinderfeestje

~Eveline

“Wat een plezier hebben de kinderen gehad met het smokkelspel. Geweldig!

~Hetty

Inhoud van de Smokkel kist

Speluitleg

Genoeg smokkelwaar voor 12 smokkelaars

Douane tassen en petten voor 2 douanes

Gouden en zilveren munten en geldbuidels

Schatkistjes voor de smokkelposten

Prijslijsten met aankoopbedragen en boetes 

Kan niet verstuurd worden

Uitbreidingen

Ga je met meer dan 12 smokkelaars het bos in? Voor €2,50 per extra deelnemer krijg je meer smokkelwaar mee!

Wil je met meer dan 80 deelnemers spelen, neem even contact op voor de mogelijkheden.

Tips

Smokkelen is een super leuk spel voor kinderfeestjes, maar ook voor grote groepen, zoals klassen, bso of vakantie-activiteiten. 

Het spel is leuk voor basisschoolleerlingen, maar ook voor middelbare scholieren. Doordat de smokkelaars met muntgeld betalen is het spel ook voor kinderen vanaf ongeveer 7 jaar speelbaar.

Speel het spel met tieners in het centrum van de stad of in de schemering in het bos, dat is super spannend!

Onderaan deze pagina staat een uitgebreide uitleg van ons smokkelspel. In de kist zit een speluitleg en als je het spel komt ophalen, leggen we het spel ook nog uit.

Ophalen in Wageningen

Je haalt het smokkelspel op in Wageningen, dat is dichtbij Ede en Arnhem. Het reserveringssysteem geeft automatisch een ophaaltijd na half 10 ‘s ochtends. Komt het beter uit om ze eerder op te halen, neem dan even contact met ons op. Meestal is dat gewoon mogelijk.
Wil je het smokkelfeestje ‘s avonds gebruiken dan kan je de themakist, zonder extra kosten, de volgende ochtend om 9 uur terugbrengen. Selecteer bij je reservering dan alleen de huurdag.
Is het smokkelspel de dag na jouw huur niet verhuurd, dan kan je hem, in overleg, ook nog wat later terugbrengen.

 

Zondag gratis!

Als je op zaterdag huurt, is de zondag zelfs gratis! Je mag het smokkelspel dan op zondagavond of op maandagochtend terugbrengen. Selecteer bij je boeking de zaterdag en de zondag.  De zondag-korting wordt automatisch verrekend. 
Wij versturen ons smokkelspel helaas niet. Op die manier kunnen we garanderen dat elke verhuur door kan gaan.

Meerdagen korting

Wil je meerdere dagen huren, dan krijg je 50% korting op de tweede en volgende huurdag, met uitzondering van de vrijdag en zaterdag.
Wil je bijvoorbeeld dinsdag, woensdag en donderdag huren, dan krijg je 50% korting op de woensdag en donderdag. Heel handig voor bijvoorbeeld een schoolkamp!

Een compleet smokkelspel

Alles wat je nodig hebt voor het smokkelspel zit in de kist die je bij ons komt ophalen. Bij het ophalen krijg je uitleg over het smokkelspel. Je hoeft zelf alleen nog na te denken over het speelveld en voor wat lekkers te eten en te drinken te zorgen!

Voorbereiding smokkelspel

Kies een speelveld

Je kunt een smokkelspel overal spelen, als er maar verschillende routes zijn tussen de smokkelposten. Je kunt in het bos, in een woonwijk of in het centrum van de stad spelen (erg leuk met tieners). Bij kleine groepen en bij jonge kinderen speel je met twee smokkelposten, met tieners is het leuk om met drie smokkelposten te spelen. Bij grote groepen kan je zelfs met vier smokkelposten spelen om het nog spannender te maken.

Spelverloop

Je begint met de hele groep in het centrum van het speelveld. Iedere smokkelaar heeft een geldbuidel met 1 munt. Alle douanes krijgen een lege geldbuidel, een tas (om onderschept smokkelwaar in te doen), een lijst met boetes en een douane pet, zodat ze herkenbaar zijn. Leg de spelregels uit (zie ‘spelregels’). Op een sein van de spelleider  verspreiden de smokkelaars zich en gaan hun eerste smokkelwaar kopen. Ook de douanes verspreiden zich over het speelveld. Het spel begint bv. 5 minuten later.

Doel van het smokkelspel

De smokkelaars proberen spullen van de ene naar de andere smokkelpost te smokkelen zonder gepakt te worden door de douane. De douane probeert zoveel mogelijk smokkelwaar in beslag te nemen. Als een smokkelaar gepakt wordt, moet hij niet alleen zijn smokkelwaar inleveren, maar ook een boete betalen. Aan het eind van het spel kan je eventueel het geld van de smokkelaars en de douane tellen en kijken wie er gewonnen heeft.

Smokkelaars

De smokkelaar probeert ongezien van de ene naar de andere smokkelpost te sluipen. Hij koopt spullen bij de ene smokkelpost en verkoopt ze weer bij de andere smokkelpost. Als hij slim koopt kan hij veel winst maken per smokkelpost, maar pas op de boetes zijn hoog! Bij de smokkelpost kan hij alle prijzen en boetes bekijken en zo kan elke smokkelaar zelf het risico inschatten. Als een smokkelaar blut is, kan hij informatie smokkelen om zo weer een eerste munt te verdienen.

Douane

Een douane loopt rond in het speelveld en probeert zoveel mogelijk smokkelaars te tikken (of alternatief door hun naam te roepen).Als de smokkelaar gepakt is, moet hij zijn smokkelwaar aan de douane geven en een boete betalen. In het ergste geval moet de smokkelaar al zijn geld inleveren (de smokkelaar kan geen ‘schuld’ hebben aan de douane). Smokkelwaar dat door de douane in beslag is genomen gaat naar de dichtsbijzijnde smokkelpost. In de buurt van de smokkelpost mag de douane geen smokkelaars tikken. De douane kan gespeeld worden door ouders, helpers of door de kinderen zelf.

Smokkelposten

Kies herkenbare locaties voor de smokkelposten. In een dorp of stad kan dat bijvoorbeeld een cafe zijn. De smokkelpost kan je beste bemannen met volwassenen of andere helpers. Het leukst is het om de smokkelpost even goed in te richten, bijvoorbeeld door een kleedje neer te leggen waar je het smokkelwaar op uitstalt. Verdeel het smokkelwaar gelijkmatig over de smokkelposten. Elke smokkelpost krijgt een prijslijst met de inkoop en verkoop kosten en de boetes die op de smokkelwaar staan. Ook krijgt elke smokkelpost een geldkist met munten.

Eind van het smokkelspel

Twee opties:

1. Je kunt het spel na een afgesproken tijd laten eindigen. In dat geval geef je de smokkelposten van tevoren de eindtijd door.

2. Alle smokkelwaren die door de douane onderschept worden, komen niet terug in het spel. Zo raakt het smokkelwaar op den duur op en stopt het spel als er niet meer voor elke smokkelaar iets te smokkelen is. Let op: deze versie kan langer duren dan de ‘Eindtijd’ versie.

Spelregels van het smokkelspel

Het smokkelwaar moet in de hand gedragen worden. Er mogen maximaal twee smokkelwaren per keer gesmokkeld worden. Smokkelaars mogen geen smokkelwaar en munten in de kleding of in een tas verstoppen. Mocht dit toch gebeuren dan krijgt de smokkelaar een boete. Fouilleren is dus niet nodig en niet gewenst.

Als een smokkelaar getikt is moet hij al zijn smokkelspullen afgeven en de boete direct aan de douane betalen.

Spelers mogen niet buiten het afgesproken speelveld komen. Gaat een smokkelaar uit het speelveld dan krijgt hij een boete.

De douanes mogen niet in een straal van 20 meter van een smokkelpost komen, behalve om spullen te brengen. De douanes mogen de smokkelaars niet opwachten en aftikken rond de smokkelposten. De bemanning van de smokkelpost houdt dit in de gaten.

 Tips 

Spreek een verzamelpunt af waar altijd iemand aanwezig is. Zorg dat er bij de smokkelposten ook wat te drinken is. De kinderen hebben geen tijd om ergens anders heen te gaan 🙂 De smokkelposten en eventueel ook de douanes hebben een mobiele telefoon en elkaars nummer.

Plan minimaal 1 uur (zonder pauze) om het smokkelspel te spelen. Meestal vinden de kinderen het zo leuk dat ze niet willen stoppen met spelen; dus als je tijd hebt, is het leuk om langer te spelen. Kinderen van 7 en 8 jaar zijn na ongeveer 1,5 uur moe, oudere kinderen na 2 of 2,5 uur. Plan halverwege even een korte pauze.

Hoeveel douanes zijn er nodig?

Er is ongeveer 1 douane nodig per 5 tot 8 smokkelaars. Speel je met 12 smokkelaars dan zijn 2 douanes genoeg. Speel je met een grote groep smokkelaars? Dan zijn 4 douanes voldoende. Het idee dat je gepakt kan worden is al spannend! Vaak zijn er wel wat spelers die graag douane willen zijn. Je kan de rollen ook omdraaien als je meerdere spellen speelt.

Een spannend smokkelspel voor een origineel kinderfeestje of tienerfeestje. Je kunt spelen op jouw eigen locatie, in je eigen wijk, in het centrum van de stad of in de natuur. Ook leuk om met de BSO of met de hele klas te spelen. Voor slechts €30 huur je een compleet smokkelspel met spannende smokkelwaar voor 12 deelnemers. Alles wat je nodig hebt voor een actief kinderfeestje of schoolkamp zit in de kist! Voor grote groepen hebben we genoeg smokkelwaar voor 75 smokkelaars! Ophalen in Wageningen, makkelijk bereikbaar vanuit Ede, Veenendaal en Arnhem.