Is je kind binnenkort jarig, maar weten jullie nog niet wat jullie met het kinderfeestje willen gaan doen? 

Leuke kinderfeestjes kan je heel goed thuis organiseren. Het makkelijkst is om of uit te gaan van een thema of van een activiteit voor je kinderfeestje. 

1. Een leuk kinderfeestje kan je geven met elk thema dat je maar kunt bedenken.

Verzin samen met je kind een leuk of origineel thema kinderfeestje, je kunt denken aan een jungle feestje, unicorn kinderfeestje, pippi langkous feestje, een ridderfeestje, een piraten kinderfeestje of een fortnite kinderfeestje. Alles kan!

2. Maak (samen) of koop versiering in dit thema.

Er zijn veel leuke sites om ideeën op te doen voor het knutselen van verjaardagsversiering. 

3. Bedenk spelletjes die bij het thema passen.

Als je kind oud genoeg is, kan je kind ook heel goed zelf spelletjes verzinnen. Koop of knutsel de spullen die je nodig hebt bij de spelletjes. Vaak kan je ook een kinderfeest themakist huren. Dat scheelt veel voorbereidingstijd en is soms zelfs goedkoper dan zelf alle spulletjes kopen.

In plaats van uitgaan van een thema kan je ook uitgaan van een activiteit voor je kinderfeestje thuis, voorbeelden van leuke feestjes zijn: speurtocht kinderfeestje, knutsel kinderfeestje of een voetbalfeestje

Als de kinderen wat ouder zijn is een slaapfeestje populair. Maak wel afspraken met de kinderen vanaf wanneer het stil moet zijn. Als ze de hele nacht wakker zijn is het niet leuk voor jou, maar ook niet voor hen.
Onze eigen kinderen zijn allebei een keer ziek van vermoeidheid teruggekomen van een slaapfeestje. Dat maakt dat feestje echt minder leuk.

Je kunt de kinderen uitnodigen om samen te eten of ze na het eten uitnodigen (laat duidelijk weten op de uitnodiging).
Plan iets actiefs tussen het eten/brengen en het slapen – slapen gaat beter als ze lekker buiten zijn geweest ;).
Bijvoorbeeld een speurtocht, lasergamen, levend stratego of een smokkelspel. In de schemering zijn deze spellen extra spannend. Je kunt deze spellen in het bos spelen, maar ook in je woonwijk is het leuk.

Heb je voldoende begeleiding en vervoer? Dan zou je als avondactiviteit ook een begeleide dropping kunnen doen.
Rij met de kinderen naar een plek op loopafstand van huis. Telefoons moeten ze inleveren. Ze krijgen eventueel een kaart van het gebied. Ze moeten uitzoeken waar ze zijn en de weg terug vinden (de begeleiding loopt mee, maar helpt alleen als dat nodig is). In het donker mag je niet meer in de meeste natuurgebieden zijn. Ook is het dan voor de meeste kinderen echt te spannend. Plan de dropping dus goed en zorg voor begeleiding.

Als ze thuis komen is het fijn als ze weer tot rust kunnen komen, dit kan bijvoorbeeld door een film te kijken of door rond een vuurkorf verhalen te vertellen een spelletje weerwolven te spelen en marshmallows of appels te roosteren of broodjes af te bakken.

De volgende ochtend samen ontbijten is gezellig. Laat ze na het ontbijt ophalen. Ze zullen hoe dan ook moe zijn en nog een activiteit doen is daarom minder geslaagd.

Veel plezier!

Evelijn